Rausjødalen meieri i fakta
Meieriet er Nord Europas eldste andelsmeieri. Det ligger i Rausjødalen, en liten fjelldal ca 900 moh, vel 2 mil sør for Tolga sentrum.
1855 | Ideen om å bygge et meieri omtales i årsberetningen til Selskapet for Norges vel. |
1856 | 5. januar kjøpes Rausjødalen seter for 680 spesidaler av gården Myre på Finstad. |
24. januar er det stiftelsesmøte hos Jon Simensen Grue på Tolga. | |
12. juni drar 37 mann og 38 hester til Rausjødalen for å bygge meieri bygning og fjøs. | |
2. juli er stenbygningene ferdig. Meieriet er 19m l. og 6m b., fjøset 25 m l. og 10 m b. | |
7. juli flytter buskapen: 89 kuer og 2 okser, og et personale på 10 til Rausjødalen. | |
15. september flytter de hjem fra Rausjødalen. | |
Produksjon denne sommeren: Sveitserost: 2221 kg Smør: 256 Kg Møsmør: 2384 kg Gjennomsnitlig dagsytelse pr ku: ca 3,9 liter. |
|
1857 | Mars. Det første partiet med sveitserost fraktes med hest og slede til Kristiania. |
8. juli flytter buskapen: 91 kuer og 2 okser, personalet på 10 til Rausjødalen. | |
9. september flytter de hjem | |
Produksjonen denne sommeren: Sveitserost: 2020 kg Smør: 216 kg Møsmør: 1700 kg Gjennomsnitlig dagsytelse pr ku: ca 4,1 l |
|
1858 | Bestyreren ved meieriet, Capar Hiestand har før nyttår sagt opp sitt arbeidsforhold. |
Meieridrifta har opphørt. Sveitserost produsert sist sommer, lagres fortsatt på Tolga. | |
1859 |
På vinteren fraktes osten som var produsert sommeren 1857 fra Tolga til Kristiania. |
1860 | Rausjødalen ” …med bygninge og huse…” selges for 1100 spesidaler. Selskapet oppløses. |